Maapallomme ei kestä nykyistä kulutustahtiamme kovin kauaa, minkä vuoksi onkin erityisen tärkeää kiinnittää katse entistä ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin. Energiantuotannossa tämä tarkoittaa uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä entistä tehokkaammalla tavalla. Aurinkoenergia on yksi tärkeimmistä uusiutuvista energialähteistä, minkä vuoksi onkin erityisen järkevää suunnata uusia aurinkoenergiahankkeita alueille, joilla aurinko paistaa lähes vuoden jokaisena päivänä – ja Sahara, jos mikä on oiva esimerkki tällaisesta alueesta.

Lähes velattomana kaasuntuottajamaana Algeria suurine autiomaineen tarjoaa oivalliset puitteet aurinkoenergian tuotannolle

Algerian alueella sijaitsee valtavan suuri autiomaa, Sahara, jossa aurinko paistaa lähes vuoden ympäri ja josta löytyy runsaasti asumattomia alueita. Tämä potentiaali ei ole jäänyt huomaamatta aurinkoenergiantuottajilta ja esimerkiksi italialaiset ja saksalaiset alan yritykset ovatkin olleet kovin kiinnostuneita Algerian Saharan tarjoamista mahdollisuuksista aurinkoenergian tuottamisessa.

Algeria on solminut yhteistyösopimuksen italialaisen aurinkoenergiayrityksen kanssa ja yhteisen projektin tavoitteena on tuottaa aurinkoenergiaa myös Euroopan käyttöön. Onnistuessaan projekti hyödyttää sekä Algeriaa että Eurooppaa.

Miksi juuri Algeria?

Algeria on Afrikan suurin valtio ja samalla se on myös Afrikan rikkaimpia valtioita. Yllättävän harva tietää, että Algeria on itse asiassa rikas kaasuntuottajamaa, jolla ei ole oikeastaan lainkaan ulkomailta otettua velkaa – mikä jo itsessään tekee Algeriasta harvinaisen valtion. Lisäksi Algerian turvallisuustilanne on nykyisin melko vakaa – maa on pysynyt rauhallisena siitä huolimatta, että esimerkiksi naapurimaa Libyassa kuohuu. Maata myös pyritään kehittämään ja nykyaikaistamaan voimakkaasti ja maassa onkin tarjolla lukuisia erilaisia projekteja, jotka voivat tarjota mielenkiintoisia mahdollisuuksia myös ulkomaalaisille toimijoille.

Korruptiota maassa esiintyy, mutta ei ehkä niin paljon kuin maata tuntematon saattaisi kuvitella; korruptiota mittaavissa tutkimuksissa Algeria ei ole sijoittunut lainkaan kaikista heikoimpien maiden listalle. Kuitenkin Algeriassa toimittaessa on välttämätöntä tuntea maan lainsäädäntö sekä paikalliset tavat. Lisäksi on välttämätöntä löytää luotettava paikallinen yhteistyökumppani, joka tuntee maan toimintatavat ja joka haluaa tehdä yhteistyötä ulkomaalaisen toimijan kanssa. On välttämätöntä tuntea maan lainsäädännön koukerot sekä maan kulttuuriin kuuluvat toimintatavat, jotta voisi toimia maassa menestyksekkäästi. Aivan helppoa tämä ei ole, muttei suinkaan myöskään aivan mahdotontakaan, minkä osoittaa jo sekin, että suomalainen yritys on toiminut Algeriassa menestyksekkäästi jo usean vuoden ajan leikkuupuimureiden valmistuksen saralla.